پایگاه اطلاعات بیماری شناسی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول

 

این بیماری در کشورهای برنج خیز آسیا شایع بوده ، در برخی از خزانه های برنج ساری دیده شده است.

علائم بیماری

 

—ظاهر شدن نوارهای قهوه ای به موازات رگبرگها و گاهی به طرف لکه های پهنک
—اغلب لکه ها در برگ های پایین و گاهی روی برگ های جوان

—از پای در آمدن گیاهچه در صورت حمله کردن بیماری
http://www.invasive.org/images/768x512/1538035.jpg

ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢٦ ] [ ۱٢:۳٠ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

 

   این بیماری اولین بار در ژاپن دیده شد.

   در سال 1370 گزارش کوتاهی از وجود این بیماری در فارس انتشار یافت (توسط دکتر ایزدپناه) و سپس در سال 1379 گزارش کاملی از وجود این بیماری در ایران منتشر گردید.

http://www.virology.wisc.edu/virusworld/ICTV8/ric-rice-dwarf-ictv8.jpg


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢٦ ] [ ۱٢:٢٤ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

 

یکی از نماتد های مهم برنج در اراضی پست و مرتفع می باشد.

 خسارت این نماتد اولین بار در سال 1948 از ژاپن و سپس در سال 1949 از آمریکا گزارش شد.

 در ایران اولین بار توسط خیری 1972 از مناطق خمام و لاهیجان و در سال 1976 توسط طلاچیان و اخیانی از رشت گزارش گردید.

http://www.ipmimages.org/images/768x512/5390566.jpg


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢٦ ] [ ۱٢:۱٩ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

 

این بیماری از مدت ها قبل در ژاپن شناخته شد و هم اکنون در کشورهای دیگر برنج خیز و کشور استرالیا وجود دارد.

  این بیماری در ایران اولین بار در مزارع آمل روی رقم آمل 3 دیده شد. 

http://www.invasive.org/images/1536x1024/0162041.jpg


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢٦ ] [ ۱٢:۱٢ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

مقدمه

 

برنج از محصولات زراعی قدیمی است و امروزه یکی از محصولات غذایی عمده دنیا به شمار میرود.
قدمت کشت آن بالغ بر7000 سال می باشد و مبدا اصلی آن هند، بنگلادش، میانهار، تایلند ، لائوس و ویتنام و مرکز اهلی شدن آن احتمالا جنوب چین است.
کشت برنج در ایران نیز به حدود 400 سال قبل از میلاد بر می گردد و در مناطق بابل وشوش در ایران قدیم کشت می شده است.
http://icgr.caas.net.cn/disease/01%EF%BC%8D%E6%B0%B4%E7%A8%BB/images/0069%20%E6%B0%B4%E7%A8%BB%E4%B8%9C%E6%A0%BC%E9%B2%81%E7%97%85%E6%AF%92%E7%97%85%E7%97%85%E6%A0%AA.jpg

بیماری تونگرو یکی از بیماری های مهم ویروسی برنج است که در جزایر فیلیپین و نواحی گرمسیری آسیا انتشار دارد .


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢٦ ] [ ۱٢:٠٠ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

تاریخچه بیماری

این بیماری یکی از بیماریهای مهم ویروسی گندم است که گسترش وسیعی دارد و اولین بار از نبراسکای آمریکا در سال 1922

  تحت نام موزائیک زردی(Yellow Mosaic) تشخیص داده شد.

http://scarab.msu.montana.edu/Disease/DiseaseGuidehtml/Img0081.jpg

مناطق انتشار

بیماری در آمریکای مرکزی و شمالی، اروپای شرقی و قسمت هایی از شوروی وجود دارد و تاکنون روی گندم بهاره ـ جو ـذرت- چاودار و یولاف گزارش شده است.این بیماری در نقاط مختلف استان فارس نیز تشخیص داده شده .


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢٢ ] [ ٤:٠٧ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

 

http://www.ca.uky.edu/entweb/bydv1.gif

ویروس (BYDV)گسترده ترین و خسارت زا ترین بیماری غلات در جهان می باشد.

این ویروس گندم جو یولاف و گراس ها را آلوده میکند و این یروس بذرزاد نمی باشد.

 BYDV    نیازمند بافت گیاهی زنده برای زنده ماندن است و نمی تواند در خاک و کاه وکلش زنده باقی بماند.

    آلودگی در گیاه محدود به فلوئم می باشد زمانی که شته ویروس را بعد از تغذیه کردن از فلوئم یک گیاه آلوده کسب میکند با تغذیه از گیاه سالم ویروس  را گیاه منتقل می کند تا سیکل زندگی آن کامل شود.

    چند نژاد مشخص BYDV در غرب استرالیا شناسایی شده که این چند نژاد از نظر سهولت انتقال توسط گونه های ناقل شته و شدت خسارت متفاوت هستند.

http://ipm.illinois.edu/diseases/series100/rpd101/101-4.gif



ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/۱٩ ] [ ٥:۳۱ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

ویروس‎ها به طور کلی سبب ایجاد علایم واضح و متمایز از سایر علایم بیماری می‎شوند. معمولی‎ترین علایم، شامل کوتولگی، پنجه‎زنی زیاد، نواری شدن برگ‎ها‎، کلروز، موزاییک و عقیم شدن و دیگر علایمی می‎شود که شناسایی آن‎ها خیلی مشکل است. اگر چه شیوع بیماری‎های ویروسی در گندم (یا سایر غلات نظیر جو، چاودار و تریتیکاله) به طور غیر مشخص در بسیاری از سال‎ها اتفاق می‎افتد، ولی ممکن است باعث خسارت‎های اقتصادی نیز بشود. ممکن است در برخی بیماری‎های ویروسی، از قبیل موزاییک نواری گندم، نشانه‎های بیماری به طور کلی پنهان باشد یا در برخی از شرایط آب و هوایی باعث ایجاد اپیدمی شود (به دلیل وجود ناقل‎هایی که ویروس را به روی گیاهان خودرو حمل می‎کنند). ویروس‎ها توسط گونه‎های مختلفی از حشرات، از جمله شته، زنجره و کنه، قابل انتقال هستند و گاهی از طریق قارچ و بذر آلوده و یا از طریق مکانیکی هم انتقال ویروس صورت می‎گیرد. ویروس‎ها به واسطه علایم بیماری تولید شده، دامنه میزبانی و ناقل‎ها شناسایی می‎گردند. برای شناسایی صحیح ویروس‎ها توصیه می‎شود از روش‎های آزمایشگاهی پیشرفته، شامل روش‎های سرولوژیکی و میکروسکوپ الکترونی، استفاده گردد. کنترل موفق بیماری‎های ویروسی وابسته به درک صحیح رابطه میزبان و ناقل، رابطه ویروس و میزبان، و همچنین مشخصات کامل ویروس و زمستان‎گذرانی و انتقال ویروس است. شناسایی صحیح بیماری‎های ویروسی اولین مرحله در ارزیابی و تعیین ماهیت آن‎ها و توانایی کنترل است. از جمله بیماری‎های ویروسی مهم عبارتند از: ویروس کوتولگی زرد جو (ناقل شته)، موزاییک خاکزاد (ناقل قارچ)، موزاییک نواری دوکی (ناقل قارچ) و موزاییک نواری گندم ( ناقل کنه).


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/۱۳ ] [ ۱:٥٥ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

تاریخچه
         
این باور وجود دارد که وقوع بیماری نشانه ای از وجود سال زراعی خوب است، چرا که شرایط مطلوب آب و هوایی برای رشد قارچ، مخصوصا رطوبت بالا یا بارندگی، همانند شرایط مناسب برای محصول برنج می باشد
.                                                           
خسارت بیماری بجز در مناطق محصور و در شرایط خاص معمولا جزیی است.
در هر صورت این بیماری در بیشتر مناطق عمده برنج کاری دنیا وجود دارد.

http://www.ipmimages.org/images/768x512/5356990.jpg


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/۱٢ ] [ ٢:٤۱ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

در این بیماری لکه‌های موجدار روی برگ گیاه ایجاد می‌شود اما تنها با این فاکتور نمی‌توان بیماری را شناخت . این قارچ به بادمجان ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، طالبی ، خیار چنبر و .... حمله می‌کند .
میزبان مهم در استان فارس گوجه فرنگی و در ایران سیب زمینی می باشد. در استان بوشهر روی کلیه میزبانان ذکر شده این قارچ را داریم . گونه ای از قارچ که به گوجه فرنگی حمله می‌کند A.solani است و در خیار‌چمبر قارچ A.cucumerinum عامل بیماری می‌باشد . البته در ایران حقیقتاً مشخص نیست چه گونه‌ای از قارچ عامل بیماری در این محصولات است . در سیب زمینی تغذیه‌ی زنجره از گیاه نیز موجب ایجاد علائم لکه موجی می‌شود که با آلترناریا قابل اشتباه است . اما در گوجه فرنگی در اغلب موارد قارچ آلترناریا دخالت دارد به ویژه در مناطق مرطوب مانند هرمزگان و بوشهر که گوجه فرنگی کاری در فصل زمستان است شاخه و برگ و میوه به شدت خسارت می بینند . آلترناریا سیب زمینی عمدتاً در مناطق شمال کشور مسئله ساز است که عمدتاً گونه A.alternata می‌باشد. اسپورآلترناریا بسیار مشخص است . جدارهای طولی و عرضی که جنس را به ما معرفی می‌کند .

لکه موجی ناشی از (Early Blight Alternaria)


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٥ ] [ ٦:۳٠ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

آلودگی برگ موجب کاهش فتوسنتز در گیاه آلوده می گردد، غلافها مستقیما" تحت تاُثیر بیماری قرار گرفته و منجر به کاهش شدید محصول می گردد.

گزارشات نشان می دهد که اثر توام A. brassicae و A. raphani تحت شرایط گلخانه سبب 70% خسارت روی B. campestris و 42% خسارت در کلزا می گردد و کاهش محصول به تنهایی توسط A.raphani نیز روی کلزا ممکن است به 42% بالغ گردد.

علاوه بر کاهش کمی محصول، کیفیت دانه، شامل اندازه، رنگ و قابلیت جوانه زنی آن نیز با شدت بیماری رابطه عکس دارد.چروکیده شدن دانه ها و تغییر رنگ آنها باعث پایین آمدن قیمت تجارتی محصول می گردد.

http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/Images/Impt_Diseases/34_Crucifer_Alter.jpg

مناطق انتشار واهمیت بیماری:

سه گروه آلترناریا بنامهای Alternaria brassicae ( Berk) sacc و  A.brassicicola (schw) Wilts و A.raphani Groves and skolko  عموما" در تمام دنیا به کلزا و خردل حمله می کنند. بیماری ناشی از A.brassicae هم از لحاظ خسارت و هم از لحاظ کثرت بیشتر از دو گونه دیگر میباشد. 


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٥ ] [ ٦:٢٤ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

عامل بیماری ، قارچی با نام علمی Sclerotinia sclerotiorum می باشد . این بیماری مشکل اساسی کلزا در بیشتر نواحی دنیا بوده و در ایران نیز این بیماری در اکثر مزارع کلزای استانهای گلستان ، گیلان ، مازندران و بصورت محدود در استان اردبیل دیده شده است . این بیماری دامنه میزبانی وسیعی دارد که عمده محصولات میزبان آن عبارتند از : انواع لوبیا ، آفتابگردان ، سویا ، شبدر ، حبوبات ، خردل ، یونجه ، کلزا و سیب زمینی . این بیماری درشرایط آب و هوایی گرم و مرطوب که مصادف با گلدهی است ، بیشترین شدت آلودگی را دارد .


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٥ ] [ ٦:٢۱ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

 کلزا سومین گیاه روغنی مهم جهان است که تولید دانه آن از در سال 1998 به 25 میلیون تن بالغ گردیده است.

عامل بیماری:

*    عامل بیماری  :

Leptosphaeria   maculans(Desm)Ces&deNot

*      انامورف این قارچ Phoma lingam


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٥ ] [ ٦:٠٠ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

اولین بار در سال 1326 توسط اسفندیاری از ایران گزارش شد.
علاوه بر جو و چاودار به بعضی از علف‌های هرز گندمیان نیز حمله می‌کند.
علائم بیماری:
خوشه آلوده کوتوله گی پیدا می‌کند و تا حدود 7 سانتیمتر از بوته سالم کوتاهتر می‌باشد.
یک غشاء نازک سفید رنگ تلیوسپورها را تا مرحله خرمن کوبی می‌پوشاند.

http://www.ariashimi.ir/Portals/0/pic/crops/sulfosulfuron.jpg


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢ ] [ ٧:٥٦ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

بیماری سفیدک دروغی معمولاً در مناطق مرطوب و مزارع آبی ، بخصوص قسمتهای آبگیر مزرعه دیده می شود . قارچ عامل بیماری درگندمSclerophthora graminicola ودرگیاه جو عامل قارچ Sclerophthora macrosporaاست.

http://scarab.msu.montana.edu/Disease/DiseaseGuidehtml/Img0027.jpg


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢ ] [ ٧:٤٦ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

سایر اسامی بیماری:
سفیدک پودری گندم، سفیدک حقیقی گندم

نشانه‌ها و عامل بیماری

نشانه‌های سفیدک پودری روی گندم، جو و سایر گندمیان بطور کامل مشابه است. قارچ عامل بیماری Erysiphe graminis Dc . F.sp.tritici Marshal  می‌باشد که به آن Blumeria graminis (Dc.Ex.Merat)E.O.Speer F.sp.tritici Marshal نیز اطلاق می‌شود. این قارچ قادر است تمام قسمت‌های هوایی گیاه میزبان را آلوده سازد، ولی بیشتر در سطح بالایی برگهای پایینی بوته‌ها دیده می‌شود. عامل بیماری در هر زمان بعد از خارج شدن گیاهچه‌ها از خاک می‌تواند گیاه میزبان را مورد حمله قرار دهد. علایم بیماری کاملاً ‌سطحی است و عامل بیماری درسطح قسمت‌های آلوده گیاه مستقرر می‌شود (بجز مکینه‌ها که در سلولهای اپیدرمی نفوذ میکند)، بنابراین نشانه‌های بیماری که روی گیاه دیده می‌شود کلنی های عامل بیماری است که به شکل‌ لکه‌های پهن متشکل از میسلیوم‌های پنبه‌ای در هم رفته و کنیدیوم‌ها هستند. اندامهای زایشی جنسی قارچ (آسکوکارپ cleistothecium‌) که با چشم غیرمسلح نیز قابل رویت هستند. بصورت نقطه‌های قهوه‌ای یا سیاه‌رنگ روی کلنی‌های مسن‌ قارچ در مرحله رسیدن محصول ظاهر می‌شوند. درون آسکوکارپ‌ها، آسک‌ها و آسکوسپورها به وجود می‌آیند. مرحله غیرجنسی (کنیدیوم) عامل بیماری  Oidium monilioides Desm. می‌باشد.

http://www.inra.fr/hyp3/images/6032031.jpg

 


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢ ] [ ٧:۳٥ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]

عامل این بیماری قارچی است به نام   claviceps purpurea . عامل بیماریزا در مرحله‌ی گلدهی و تولید خوشه وارد اندامهای زایشی و دانه می شود و داخل دانه ها مستقر می شود، در ابتدا قطرات زرد چسبنده ای روی گلها دیده می شود ولی پس از رسیدن محصول تولید اندامهای تیره رنگی می کند که سفت و سخت است و از درون دانه بیرون می زند که همان اسکلروت قارچ است که به آن ناخنک می گویند. درون اسکلروت قارچ پریتسیوم قارچ وجود دارد که به این ترتیب اسپورهای جنسی تولید و ماندگاری قارچ را تضمین می کنند .

زمستان گذرانی عامل بیماری توسط اسکلروت می باشد.

                  


ادامه مطلب
[ ۱۳٩٠/٢/٢ ] [ ٧:٢٩ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]
درباره وبلاگ

با سلام این وبلاگ به منظور کمک به یادگیری هرچه بیشتر دانشجویان و علاقه مندان به رشته بیماری شناسی گیاهی ایجاد شده و اکثر مقالات موجود توسط دانشجویان رشته گیاه پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول گردآوری شده اند.
امکانات وب