پایگاه اطلاعات بیماری شناسی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول

مقدمه

 

برنج از محصولات زراعی قدیمی است و امروزه یکی از محصولات غذایی عمده دنیا به شمار میرود.
قدمت کشت آن بالغ بر7000 سال می باشد و مبدا اصلی آن هند، بنگلادش، میانهار، تایلند ، لائوس و ویتنام و مرکز اهلی شدن آن احتمالا جنوب چین است.
کشت برنج در ایران نیز به حدود 400 سال قبل از میلاد بر می گردد و در مناطق بابل وشوش در ایران قدیم کشت می شده است.
http://icgr.caas.net.cn/disease/01%EF%BC%8D%E6%B0%B4%E7%A8%BB/images/0069%20%E6%B0%B4%E7%A8%BB%E4%B8%9C%E6%A0%BC%E9%B2%81%E7%97%85%E6%AF%92%E7%97%85%E7%97%85%E6%A0%AA.jpg

بیماری تونگرو یکی از بیماری های مهم ویروسی برنج است که در جزایر فیلیپین و نواحی گرمسیری آسیا انتشار دارد .


علائم بیماری

در گیاهان آلوده:

 

—از رشد بازمانده ولی تعداد پنجه های تولیدی آنها طبیعی باقی می ماند.

—تغییر رنگ برگ ها

   معمولا به رنگ زرد یا نارنجی

   در گیاهان مسن ، نقاط  کوچک قهوه ای رنگ شبیه تاول های زنگ

—
— تاخیر در زمان گلدهی
—کاهش وزن دانه ها

   کم شدن سنبله ها

   افزایش پوکی دانه ها

درارقام مقاوم

 

—ارتفاع گیاه کمی کوتاهتر
—تغییر رنگ مختصر برگ ها، در اواخر رشد
در ارقام نیمه مقاوم:
—محو شدن تغییر برگ ها تا اواخر رشد
عامل بیماری

ویروس تونگروی برنج 

Rice tungro virus

 

  http://www.annualreviews.org/na101/home/literatum/publisher/ar/journals/content/phyto/1996/phyto.1996.34.issue-1/annurev.phyto.34.1.275/production/images/medium/py34_0275_1.gif

—این ویروس بذر زاد و خاکزاد نبوده
—انتقال توسط چند گونه زنجره
—
—مهمترین ناقل ؛زنجره Nephotettix  virecenc
—
—این ویروس مدت کمی در بدن ناقل باقی می ماند
—
—پوره ها پس از جلد اندازی خاصیت آلوده کنندگی خود را از دست می دهند.
کنترل
—کشت ارقام مقاوم
—
—سمپاشی علیه زنجره های ناقل در خزانه
—
—دفع علف های هرز میزبان خانواده گندمیان


[ ۱۳٩٠/٢/٢٦ ] [ ۱٢:٠٠ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]
درباره وبلاگ

با سلام این وبلاگ به منظور کمک به یادگیری هرچه بیشتر دانشجویان و علاقه مندان به رشته بیماری شناسی گیاهی ایجاد شده و اکثر مقالات موجود توسط دانشجویان رشته گیاه پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول گردآوری شده اند.
امکانات وب