پایگاه اطلاعات بیماری شناسی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول

مقدمه

 

—یکی از زراعت های معمول در کشور ، کشت پنبه است.  محصول پنبه به خاطر داشتن ارزش اقتصادی و تجاری، در جهان به طلای سفید معروف می باشد. این گیاه در مناطق «گرم و خشک» و «نیمه خشک» کشت می شود.پنبه در تأمین پوشاک، روغن، خوراک دام، صنایع و نساجی نقش مهمی ایفا می کند.

یکی از مهم ترین عوامل تولید اقتصادی محصول پنبه در مناطق مختلف، کشت مکانیزه است. برای تولید محصول کافی و مرغوب باید شرایط رشد و نمو گیاه را به خوبی فراهم کنیم.
 
به طور کلی، پنبه در اکثر زمین ها به خوبی رشد می کند.
خاک های «رسی و شنی» و «شنی رسی» و به خصوص زمین های «هوموسی» برای زراعت پنبه مناسب ترند.

http://www.omafra.gov.on.ca/IPM/images/tomatoes/diseases/tomato_D32a-Verticillium-021-OMAFHRT_zoom.jpg


تهیه زمین

 

—قبل از کشت، باید در مورد نحوه تهیه زمین دقت کرد تا زمین نرم و در عین حال به هم پیوسته و مناسبی برای زراعت پنبه آماده شود. برای این منظور، شخم پاییزه توصیه می گردد.
—چنانچه زمین در عمق بیشتر از 20 سانتیمتر سفت باشد، زیر شکن در پاییز ضروری است. به محض مناسب شدن شرایط کاشت و حرارت کافی، بسته به مناطق مختلف، از نیمه دوم فروردین ماه تا نیمه دوم اردیبهشت ماه، اقدام به کشت پنبه می کنیم.
دوره رشد، زمانی است که بذر پنبه در بستر خاک قرار دارد و محیط مناسبی برای رشد در اختیارش می باشد.

—در روش کرتی بیشتر از 80% بذرها چنین محیطی را در اختیار ندارند و در دوره های اولیه سبز شدن خشک می شوند.
تاریخچه پژمردگی ورتیسیلیومی
—اولین بار در سال ۱۹۱۶ ، زارنکی نشان داد این بیماری نوعی قارچ است.
—پژمردگی ورتیسیلیومی که پژمردگی آوندی نیز نام دارد ، در مناطق نیمه گرمسیری شیوع دارد.
—میزبان این بیماری زرد آلو ، هلو ، آلو ، گیلاس ، آلبالو ، زیتون ، پنبه و...
خسارت
—این بیماری ریشه گیاه را مورد حمله قرار داده و در نهایت ریزش و پژمردگی برگ ها را در پی دارد.
—درخت های جوان در صورت مبتلا  شدن از بین می روند ولی درخت های مسن ممکن است چند سال در برابر این بیماری مقاومت کنند.
علائم شناسی
—پژمردگی ناگهانی برگ های یک یا چند شاخه در اوایل تابستان موجب می شود برگ ها ابتدا تیره رنگ شده و به سرعت چروکیده  شوند. برگ های چروکیده روی شاخه باقی می مانند ، درخت منظره برگ پرچمی یک طرفه پیدا می کند.
—در صورت تهیه برش عرضی ازشاخه های آلوده لکه های قهوه ای رنگی در آوند های چوی دیده می شود. به این ترتیب موجب از بین رفتن سیستم ریشه نیز می شود.

عامل بیماری


—قارچ خاکزی و پلی فاژ Verticillium dahliae است.
—از دسته قارچ های ناقص که معمولاً از طریق زخم های ریشه به گیاه نفوذ می کند.
—این قارچ به شکل میکرواسکلروت در خاک می تواند چند سال مقاومت کند.در صورت مجاورت میکرواسکلروت و ریشه ،قارچ از طریق ریشه زخمی وارد سیستم ریشه شده و باعث ابتلای درخت به بیماری می شود.
روش های مدیریت
—آفتاب دهی خاک.
—استفاده از ارقام مقاوم.
—هرس سر شاخه های آلوده.
—عدم صدمه زدن به ریشه درخت در عملیات زراعی.
—توجه در آبیاری به موقع و تنظیم دقیق زمان کوددهی.
—خارج کردن قسمت های درخت های آلوده وخشک شده  از خاک.
—اجتناب از کاشت در مزارعی که قبلاًدر آن محل توت فرنگی و سیب زمینی و یونجه کشت می شده .
—احداث باغ های بادام در مزارع غلات
جنس ورتیسیلیوم Verticillum

—کنیدی ها یک سلول گرد  یا بیضوی شفاف می باشد که در نوک سلول ها ی اسپورزا یا فیالیدphialides منتهی میگردد.
—بیماری ورتیسیلیومی پنبه:Verticillum  albo-atrum.
—زمستان گذرانی به صورت میسیلیوم تیره رنگ  یا میکرواسکلروتیوم در خاک می باشد.
—اشاعه بیماری در زمین های سنگین و قلیایی که در صد ازت آنها بالا می باشد بیشتر است.

[ ۱۳٩٠/۳/۱٠ ] [ ۳:۳۸ ‎ب.ظ ] [ مهندس ابراهیم قمی ]
درباره وبلاگ

با سلام این وبلاگ به منظور کمک به یادگیری هرچه بیشتر دانشجویان و علاقه مندان به رشته بیماری شناسی گیاهی ایجاد شده و اکثر مقالات موجود توسط دانشجویان رشته گیاه پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول گردآوری شده اند.
امکانات وب